Home » Upis » Dan otvorenih vrata u Medicinskoj školi Čačak

 
 

Dan otvorenih vrata u Medicinskoj školi Čačak

 

Vesti iz naše škole »

Duvan slama srce

Učenici pedijatrijske sekcije zajedno sa nastavnicom Zoricom Gajić, obeležili su Svetski dan bez duvanskog dima, u petak 1. juna 2018. godine, u prisustvu dece...

 
Zdravi zubi u zdravoj porodici

Zdravi zubi u zdravoj porodici

Nedelja zdravih usta i zuba “Zdravi zubi u zdravoj porodici”, učenici članovi pedijatrijske sekcije sa svojim nastavnicima obeležili su u vrtiću...

 
FIKUS ČAČAK

FIKUS ČAČAK

Dana 25.05.2018. godine u okviru blok nastave iz predmeta Farmakognozija sa fitoterapijom, učenici odeljenja II 5 sa profesorkom Draganom Majstorović obišli su...

 

Državno školsko prvenstvo u streljaštvu 2018.

Na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo, 18. aprila je u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje...

 

Važno obaveštenje za profesore

Poštovani profesori na sednici Školskog odbora 30.3.2018. donet je veci broj pravilnika. Ovom prilikom upoznajemo vas sa njihovim sadržajem. Molimo da ih pročitate...

 
 

U subotu  12. maja 2018. godine, održan je Dan otvorenih vrata u Medicinskoj školi u Čačku za buduće srednjoškolce kako bi saznali sve korisne informacije o smerovima, načinu rada i kasnijem zaposlenju ili izboru fakulteta, slobodnim školskim aktivnostima, druženju u toku školovanja…. Dobili su potrebne smernice kako bi lakše izabrali perspektivan smer kojim žele da se bave nakon završenog srednješkolskog obrazovanja. Takođe su imali priliku da saznaju više o našoj školi od onih koji je najbolje poznaju – učenika i profesora. 

Učenicima osmog razreda, njihovim roditeljima  dobrodošlicu u Medicinsku školu poželela je direktorka škole Snežana Jolović.  Pored kreativnih radionica koje su održane zajedno sa profesorima, za sve prisutne je organizovan obilazak škole.

Profesorka Zorica Gajić govorila je o dobrim stranama smera medicinska sestra tehničar, posebno je naglasila da medicinska sestra mora da bude humana i pravedna, da one rade sa ljudima koji svoj život i zdravlje poveravaju znanju i sposobnostima lekara i medicinskih tehničara, da se sestrinska zakletva temelji na humanizmu čije se vrednosti ne smeju ni po koju cenu prekršiti.

“Samo dobar čovek može biti dobar medicinski radnik” naglasio je  Danijel Ćendić učenik odeljenja 3-1.

Jelena Blagojević i Marija Kuvekalović, su upoznale učenike sa kabinetom anatomije i fiziologije, predmetima na smeru medicinska sestra tehničar, naglasile su važnost redovnog učenja, istakle osobine koje treba da ima budući medicinski radnik…

Profesorka Ivanka Mišović upoznala je buduće srednjoškolsce sa kabinetom zdravstvene nege, njegovom organizacijom i opremljenošću, istakla je da se praktična nastava na smeru medicinska sestra vapitač obavlja u vrtićima na teritoriji grada, pedijatrijskom odeljenju gradske bolnice, pohvalila je učenike ovoga smera koji na najbolji mogući način prezentuju svoju školu kroz brojne aktivnosti Pedijatrijske sekcije koje se prate na sajtu škole…

“U našoj školi naučićete životne stvari. Medicinska sestra vaspitač neguje i vaspitava zdravu decu uzrasta od 1 do 3 godine. Potrebna je i određena snaga, izdržljivost i samopouzdanje posebno u siguacijama presvlačenja i podizanja dece.  Strpljenje i tolerancija je ključ uspeha u ovom poslu.” istakla je Milica učenici odeljenja 3-4.

Profesorka Sanja Đokić, upoznala je prisutne učenike sa organizacijom rada u kabinetu analitičke hemije i hematologije sa transfuziologijom zajedno sa učenicima smera laboratorijski tehničar Dušanom Petrovićem i Milicom Bošnjak.

Dušan je naglasio da je rad laboratorijskog tehničara čist i siguran, da pruža rad u velikom broju medicinskih laboratorija, da na ovom smeru ima veliki broj časova praktične nastave. Prikazao je na modelu uzimanje kapilarne i venske krvi.

“Smer laboratorijski tehničar je perspektivan i dinamičan. A veći broj časova praktične nastave omogućava lakše i kvalitetnije učenje.”, naglasila je Milica Bošnjak.

Smer farmaceutski tehničar predstavila je profesorka Dragana Majstorović, diplomirani farmaceut. Ona je to uradila na lep, kreativan i šarmantan način zajedno sa svojim učenicima Katarinom Krivokućom i Mihailom Ivanovićem. Gosti škole su učestvovali u radionici pravljenja pavlovićeve masti u dobro opremljenoj, urednoj i mirišljavoj školskoj apoteci, a Katarina i Mihailo su se pokazali kao izuzetni edukatori.

“Ovo je jedan od najpopularnijih smerova u Medicinskoj školi. Upisuju ga učenici koji pokažu najbolje znanje na prijemnom ispitu. Učenici stiču stručna znanja koja primenjuju u školskoj apoteci i apotakama u gradu. Po završetku škole rad se odvija u apotekarskim ustanovama i farmaceutskim laboratorijama. Trenutno na zavodu nema nezaposlenih farmaceuta”, istakla je dipl. farm. Dragana Majstorović.

“Učenici na ovom smeru moraju razvijati komunikativnost i urednost, pružaju pomoć u izdavanju medikamenata i daju savete za njihovu primenu”, rekli su Katarina i Mihailo.

Smer ginekološko – akušerska sestra i dobro opremljen kabinet ovog smera predstavila je profesorka Vera Marjanović i Vladimir Davidović, učenik odeljenja 3-3. Profesorka je naglasila da je odeljenje ginekologije i akušerstva gradske bolnice najlepše mesto u njoj. Uputila je prisutne na veliki broj modela i panoe koje su zajednički izradili učenici i profesori. Istakla je da ginekološko akušerska sestra vrši pripremu i pomaže u toku porođaja, brine o higijeni žene…

“Povezivanje teorije i prakse je jako važno. Skraćuje vreme učenja. Sve ono što vidimo i čemu prisustvujemo i učestvujemo na odeljenjima u bolnici možemo da povežemo sa predavanjima u školi. Predrasuda je da ovaj smer upisuju samo devojčice”, rekao je Vladimir.

Direktorka škole, profesori su bili ponosni na:

  • organizaciju i uspeh u realizaciji Dana otvorenih vrata u našoj školi,
  • broj učenika i roditelja koji su se odazvali pozivu,
  • možemo istaći i posebno zadovoljstvo učenicima koji su učestvovali u predstavljanju smerova, znanjem koje su stekli, komunikacijskim veštinama koje su razvili, prijateljskim, saradničkim odnosom, duhom i vedrinom.

Pokazali su da vole školu, poziv koji su odabrali, da su razvili sve one dobre osobine koje jedan zdravstveni radnik treba da ima. Mislim da nam je to bila najbolja referenca tog dana. Naši učenici naš ponos.

 

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.