Home » Vesti » Dešavanja u školi » FIKUS ČAČAK

 
 

FIKUS ČAČAK

 

Vesti iz naše škole »

Nedelja zdravih usta i zuba

Učenici 3/4 razreda smer medicinska sestra vaspitač su sa svojim nastavnicima koji vode Pedijatrijsku sekciju obeležili nedelju zdravih usta i zuba.  U petak...

 

POSETA APOTECI DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ

Dana 06.06.2019.godine u okviru nastave iz predmeta Farmaceutsko tehnološke operacije i postupci, učenici odeljenja I/5 sa profesorkom Draganom Majstorović posetili...

 
Izveštaj sa predavanja “PROJEКAT-MATURA 2019.”

Izveštaj sa predavanja “PROJEКAT-MATURA 2019.”

Devetog maja 2019.u prostorijama naše škole održano je predavanje “PROJEКAT-MATURA 2019.”, u organizaciji Policijske uprave Čačak. Učenicima su...

 

Gostovanje na TV Galaksiji

 

 
Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata

U subotu, 18.5. 2019. učenici su sa svojim profesorima Medicinske škole organizovali “Dan otvorenih vrata”. U...

 
 

Dana 25.05.2018. godine u okviru blok nastave iz predmeta Farmakognozija sa fitoterapijom, učenici odeljenja II 5 sa profesorkom Draganom Majstorović obišli su zaštićeno prirodno dobro III kategorije FIKUS ČAČAK (Ficus elastica decora).

U holu Doma kulture dobrodošlicu nam je poželela Verica Kovačević, objasnivši da se u našem gradu nalazi najstariji i najveći fikus na Balkanu koji raste u zatvorenom prostoru.

Fikus je zimzeleno drvo koje dostiže visinu do 30 metara u prirodnim staništima. Poreklom je iz vlažnih šuma tropske Azije (indohimalajska oblast). U svom rodu ima oko 600 vrsta, dosta se gaji kao dekorativna, sobna i saksijska biljka. Za normalan rast zahteva dosta svetlosti,odgovarajuću vlažnost i temperaturu.

 

Po rečima Verice Kovačević, fikus je zasađen davne 1971. godine pri izgradnji Doma kulture. Raste iz zemlje postavljene u temelje objekta ispod prve ploče. Iz Splita je doneto pet sadnica visine 1,5 metar koje su zasađene u atriumu objekta, ali su se primile samo dve čije su krošnje u višim delovima sada potpuno isprepletane pa se identifikuju kao jedna. Kroz specijalne otvore na međuspratovima one prolaze kroz pod i tavanicu da bi na poslednjem spratu, gde je izložbeni prostor, formirale veličanstvenu krošnju koja se prostire duž čitavog staklenog zida na poslednjem spratu.

Retki su primerci egzotičnog bilja koji su se razvili do tih dimenzija i opstali. Visina stabla do krošnje iznosi 8 metara, a dužina krošnje je 38 metara. Zahvaljujući idealnim uslovima svake godine poraste za po jedan metar. Pretpostavlja se da je koren otišao pod temelj zgrade i da je iste veličine kao i krošnja.

Pravi je raritet među biljkama koje rastu u zatvorenom prostoru i kao takav od 13.aprila 2004. odlukom Skupštine opštine Čačak kao spomenik prirode, stavljen je pod zaštitu i svrstan u III kategoriju zaštite kao značajno prirodno dobro. Osim zaposlenih u Domu kulture, o njemu brine i JP Gradsko zelenilo i za svaku veću intervenciju moraju dobiti saglasnost Zavoda za zaštitu prirodnih dobara Srbije. Na nekoliko mesta postavljena je tabla koja upozorava da je zabranjeno prilaziti biljci, dodirivati je ili oštetiti.

Fikus svojim raskošnim izgledom i dimenzijama dominira i oplemenjuje prostor u kome se nalazi.

Fikus star 47 godina pravo je prirodno bogatstvo za naš grad.

Dragana Majstorović i učenici II 5 zahvaljuju se Verici Kovačević na izuzetnoj ljubaznosti i srdačnom dočeku.

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.