Home » Vesti » Dešavanja u školi » Izveštaj sa javnog časa ″Svetska i evropska baština u rukama mladih ″

 
 

Izveštaj sa javnog časa ″Svetska i evropska baština u rukama mladih ″

 

Vesti iz naše škole »

Naša šuma, naša briga

Naša šuma, naša briga

Sadnja drveća. U okviru projekta ”Naša šuma, naša briga”, koju organizuje Pokret gorana i JKP ”Gradsko zelenilo”, zajedno sa školama...

 

Startap centar naučno tehnološki park Čačak – predstavljanje u Medicinskoj školi

U Medicinskoj školi održano je predstavljanje Naučno tehnološkog parka Čačak. Organizatori predavanja su Mirko Pešić, v.d. direktor NTP Čačak i Branka...

 
Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta Pedijatrijska sekcija je obeležila u vrtiću Sunce 20.11 2018. Učenice odeljenja medicinska sestra-vaspitač su sa svojim nastavnicima...

 

Kreativnost nastavnice i đaka

Video je osmišljen kao deo projekta “Putem prosvetitelja”, kojim se u školskoj 2018/2019. godini obeležavaju: 150-godišnjica pobede Vukove reforme...

 
Časovi kulture

Časovi kulture

  U okviru projektne nastave o temi Kultura i u vezi sa obradom eseja, organizovala sam nekoliko časova različite sadržine sa odeljenjima maturanata, a...

 
 

5. 11. 2018. godine u holu Medicinske škole u Čačku

Stručno veće hemije i biologije i Stručno veće lekara i farmaceuta je kao plod pozitivnih iskustava u okviru manifestacije Naučni kamion ( koja je održana u Dečijoj nedelji u našem gradu )
organizovalo predavanje prof Vladimira Majstorovića ″Svetska i evropska baština u rukama mladih″.

Cilj ovog predavanja je upoznavanje učenika naše škole sa različitim lokalitetima visoke kulturne i istorijske baštine u Evropi kao i razvijanje svesti o različitosti među učenicima.

Nakon uvodnog predstavljanja teme predavanja i samog predavača, prof Vladimir Majstorović je profesor geografije u srednjoj školi i dobitnik niza nagradnih studijskih putovanja kao i priznanje najboljeg edukatora u Srbiji, počelo je putovanje po Evropi, uz video prezentaciju.

Prva stanica je ″ Svetska kulturna prestonica ″, najbolji grad na svetu u domenu kulturne ponude, sa najvećim brojem dvoraca, muzeja, opera, pozorišta…. To je grad Beč.

Sledeća stanica na našem proputovanju je Gradić iz bajki- najlepši srednjovekovni grad Evrope, gde je staro gradsko jezgro na listi svetske baštine pod zaštitom UNESKA; zovu ga još i gradom čokolade, gde je otvorena prva prodavnica čokolade. To je grad Briž u Belgiji.

Sledeći je ″ Grad – muzej na otvorenom ″ , poznat po velikom broju galerija, muzeja, kao najveći proizvođač cveća u svetu; to je grad Amsterdam.

Najposećeniji grad Evrope, sa najsnažnijom parlamentarnom demokratijom u svetu, najuticajnijom diplomatijom, najpoznatijom monarhijom u svetu… To je naravno glavni grad Velike Britanije- London.

Najlepši ″ kulturni pejzaž ″ Evrope i sveta predstavlja deo svetskog nasleđa pod zaštito UNESKA. To je predeo Toskane u Italiji.

Najdublji i najlepši zaliv na svetu pod zaštitom UNESKA, grad na obali tog zaliva, je gradić Bergen u Norveškoj.

Pretposlednja stanica na našem putovanju je grad koji ima najviše kulturno-istorijskih spomenika i ostataka drevnih rimskih ruševina, grad koji se smatrao centrom Zapadnog Rimskog carstva a danas glavnim gradom Republike Italije- Rim.

I na kraju, nadamo se ovog interesatnog putovanja, je najznačajniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije, kolevka loze Nemanjića- manastir Studenica.

Nakon upoznavanja ovih osam lokaliteta u Evropi pod zaštitom UNESKA, nadamo se da su učenici shvatili značaj putovanja kao i upoznavanje i razumevanje različitosti među ljudima, nacijama..
Do nekog sledećeg putovanja…

Novembar 2018 godine Čačak

Izveštaj sasatavile profesorke:
Marija Krsmanović
Sanja Đokić

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.