Home » Vesti » Dešavanja u školi » Izveštaj sa javnog časa ″Svetska i evropska baština u rukama mladih ″

 
 

Izveštaj sa javnog časa ″Svetska i evropska baština u rukama mladih ″

 

Vesti iz naše škole »

Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta Pedijatrijska sekcija je obeležila u vrtiću Sunce 20.11 2018. Učenice odeljenja medicinska sestra-vaspitač su sa svojim nastavnicima...

 

Kreativnost nastavnice i đaka

Video je osmišljen kao deo projekta “Putem prosvetitelja”, kojim se u školskoj 2018/2019. godini obeležavaju: 150-godišnjica pobede Vukove reforme...

 
Časovi kulture

Časovi kulture

  U okviru projektne nastave o temi Kultura i u vezi sa obradom eseja, organizovala sam nekoliko časova različite sadržine sa odeljenjima maturanata, a...

 
1. decembar Svetski dan borbe protiv SIDE

1. decembar Svetski dan borbe protiv SIDE

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE učenici Medicinske škole odeljenja IV1 Marija Kuvekalović, Milica Pantović, Bojana Stanisavljević i Jelena...

 

Utisci učenika Medicinske škole sa Festivala nauke 2018.

Festival nauke 2018

 
 

5. 11. 2018. godine u holu Medicinske škole u Čačku

Stručno veće hemije i biologije i Stručno veće lekara i farmaceuta je kao plod pozitivnih iskustava u okviru manifestacije Naučni kamion ( koja je održana u Dečijoj nedelji u našem gradu )
organizovalo predavanje prof Vladimira Majstorovića ″Svetska i evropska baština u rukama mladih″.

Cilj ovog predavanja je upoznavanje učenika naše škole sa različitim lokalitetima visoke kulturne i istorijske baštine u Evropi kao i razvijanje svesti o različitosti među učenicima.

Nakon uvodnog predstavljanja teme predavanja i samog predavača, prof Vladimir Majstorović je profesor geografije u srednjoj školi i dobitnik niza nagradnih studijskih putovanja kao i priznanje najboljeg edukatora u Srbiji, počelo je putovanje po Evropi, uz video prezentaciju.

Prva stanica je ″ Svetska kulturna prestonica ″, najbolji grad na svetu u domenu kulturne ponude, sa najvećim brojem dvoraca, muzeja, opera, pozorišta…. To je grad Beč.

Sledeća stanica na našem proputovanju je Gradić iz bajki- najlepši srednjovekovni grad Evrope, gde je staro gradsko jezgro na listi svetske baštine pod zaštitom UNESKA; zovu ga još i gradom čokolade, gde je otvorena prva prodavnica čokolade. To je grad Briž u Belgiji.

Sledeći je ″ Grad – muzej na otvorenom ″ , poznat po velikom broju galerija, muzeja, kao najveći proizvođač cveća u svetu; to je grad Amsterdam.

Najposećeniji grad Evrope, sa najsnažnijom parlamentarnom demokratijom u svetu, najuticajnijom diplomatijom, najpoznatijom monarhijom u svetu… To je naravno glavni grad Velike Britanije- London.

Najlepši ″ kulturni pejzaž ″ Evrope i sveta predstavlja deo svetskog nasleđa pod zaštito UNESKA. To je predeo Toskane u Italiji.

Najdublji i najlepši zaliv na svetu pod zaštitom UNESKA, grad na obali tog zaliva, je gradić Bergen u Norveškoj.

Pretposlednja stanica na našem putovanju je grad koji ima najviše kulturno-istorijskih spomenika i ostataka drevnih rimskih ruševina, grad koji se smatrao centrom Zapadnog Rimskog carstva a danas glavnim gradom Republike Italije- Rim.

I na kraju, nadamo se ovog interesatnog putovanja, je najznačajniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije, kolevka loze Nemanjića- manastir Studenica.

Nakon upoznavanja ovih osam lokaliteta u Evropi pod zaštitom UNESKA, nadamo se da su učenici shvatili značaj putovanja kao i upoznavanje i razumevanje različitosti među ljudima, nacijama..
Do nekog sledećeg putovanja…

Novembar 2018 godine Čačak

Izveštaj sasatavile profesorke:
Marija Krsmanović
Sanja Đokić

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.