Home » Vesti » Učenički život » Kako je biti aktivistkinja?

 
 

Kako je biti aktivistkinja?

 

Vesti iz naše škole »

Izveštaj sa izleta učenika trećeg razreda

Izveštaj sa izleta učenika trećeg razreda

Dana 28.05.2022. godine učenici trećeg razreda naše škole, u pratnji direktora i svojih odeljenjskih starešina, imali su priliku da obiđu nekoliko znamenitosti...

 
Stručna poseta

Stručna poseta

U okviru blok nastave iz Farmaceutske tehnologije 20.5.2022. godine učenici odeljenja IV 5 posetili su proizvodne pogone fabrike lekova PHARMANOVA u Obrenovcu u...

 

Republičko takmičenje iz istorije

“Republičko takmičenje iz istorije održano je 21. maja 2022. godine u Pirotu. Našu školu predstavljao je Mihailo Gavrilović, učenik odeljenja IV1, pri...

 

Poseta Rimskim termama u Čačku

Dana 19. maja 2022. godine, učenici Ekonomske škole u Čačku, pod mentorstvom prof. geografije Gorana Šipetića, a u saradnji sa Narodnim muzejom Čačka, održali...

 
Učenička kompanija “Brejner”

Učenička kompanija “Brejner”

Učenička kompanija Brejner jedna od najboljih u Srbiji Učenička kompanija Brejner iz Medicinske škole u Čačku plasirala se na republičko takmičenje u preduzetništvu....

 
 

U okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, na Međunarodni dan ljudskih prava, intervjuisali smo učenicu naše škole Danijelu Milinković. O njenim promišljanjima u vezi sa aktivizmom i feminizmom, o ličnim  izazovima s kojima se susreće, o planovima za dalje, pročitajte u tekstu.

  • Možeš li nam prvo uopšteno reći nešto o aktivizmu i zašto si se odlučila da se baviš aktivizmom?

Aktivizam je svesno sprovođenje aktivnosti za dobrobit zajednice u kojoj se nalazimo. Ja, sam odgovorila pozivu aktivizma iz razloga što je to nešto što me čini srećnom i nešto što će mi dati bazu za ostale segmente  u životu. Motivisala me je sama činjenica da aktivizmom mogu naučiti štošta o bitnim temama i time saznati na koje sve načine možemo koristiti glas za kvalitetne promene u našoj zajednici. Moja ljubav i želja za aktivizmom se rodila u „Pokreni se!“ organizaciji. „Pokreni se!“ je internacionalna grupa mladih koja se zalaže za različita bitna pitanja mladih. Želimo da napravimo kreativno mesto ideja i da malim koracima dođemo do velikih promena. „Pokreni se!“ organizacija je pokrila i pokriva teme: feminizam, medijska pismenost, ravnopravnost, demokratija, dijalog itd. „Pokreni se!“ deluje na teritoriji Srbije, BiH i Hrvatske i okuplja mlade ljude i podstiče ih na bavljenje bitnim društvenim temama. Na svaka 3 meseca se održava mentorski ciklus za volontere i edukacije na različite teme putem društvenih mreža. „Pokreni se!“ je do sada imao 10 projekata od kojih bi izdvojili program „Autoput obrazovanja“ sa jednim partnerom iz BiH, program „Ljubav je nežna“, program pitalica  „Ko pita ne skita!“ kao i Umetnički konkurs (završen je 1.11.2021. godine) u saradnji sa Krojačevom školom i Plato izdavačkom kućom.

  •  Pored školskih obaveza kojih ima puno, kako uspevaš da se organizuješ? Opiši jedan svoj dan.

Iskrena da budem, to i samu sebe pitam. Kako se Danijela organizuješ? Ali, moj odgovor je vrlo jednostavan. Uglavnom, svoj dan započinjem jednom kafom. Potrebna mi je, za razbuditi se. Nakon toga, uzimam sve dobijene materijale kao i plan i program od svoje organizacije. Kada to završim, slede školske obaveze. Naravno, klasično učenje i spremanje za taj dan. Pošto sam 2. smena, dobar deo dana mi prođe u školi. Pri povratku kući slede stvari koje svi radimo. Raspremanje, večera i na kraju obaveze. Većinom se u noćnim terminima bavim vannastavnim aktivnostima, istraživanjima, i formalnostima. Ovakav način života mi je doneo određene navike koje su pomogle mom napredovanju u svakom smislu te reči. Vidite li šta je moć navike?

  • Ko te poznaje zna da podržavaš feminizam.

Kroz svoje aktivnosti, pored širenja svesti o relevantnosti aktivizma, provlačim jako bitan društveni pojam, feminizam. Feminizam se zalaže za ravnopravnost žena i muškaraca u kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom aspektu.

  1. Jesi li srećna? Da li te dodatno angažovanje ispunjava?

Moj odgovor je DA. Nema razloga da ne budem. Hvala Bogu imam porodicu, sebe, zdravlje, prijatelje, krov nad glavom, učim u željenoj školi i bavim se aktivizmom. Šta mogu poželeti više? Bila bih sebična. Dodatno angažovanje me itekako ispunjava. Uostalom, zašto bih se bavila nečim što me ne ispunjava?

  1. Šta ti je donelo dodatno angažovanje?

Dodatno angažovanje mi je donelo puno kvalitetnog znanja, nova poznanstva i pregršt veština koje će mi itekako trebati u životu. Što se tiče poteškoća oko dodatnog angažovanja ne bih izdvojila neke mega giga poteškoće zato što se svi na neki način sa njima nosimo, ali ako bih morala jednu, onda je to umor. Ne žalim se na to zato što sam svesno birala načine na koje ću učiti sve što me zanima i raditi na sebi tako da se napredak oseti kada uporedim sebe od juče, prekjuče. Uostalom, ja sam vrlo jaka osoba i dobro se držim.

  1. Koji su tvoji planovi?

Moj glavni plan je da upišem Medicinski fakultet. Znam, moja baka bi rekla da prvo skočim, pa kažem hop, ali samo odgovaram na pitanje. Nakon toga, moj plan je da budem uspešna u svojoj zajednici. Naravno, iz toga proizilazi da budem nezavisna, jaka i upamćena žena po svojim delima. 

  1. Uspevaš li da uskladiš društveni život sa angažovanjem. Sa kojim problemima se susrećeš u svojoj zajednici, kako se ti osećaš?

Verovatno ste svi već čuli za rečenicu „Uspeh ne dolazi sam od sebe, za njega se treba izboriti“, apsolutno se slažem sa tim. Uspeh ne proizilazi iz statičnosti, već  iz konstantnog zalaganja i želje za istim. Dakle, boreći se za uspeh ne mogu reći da zapostavljam moj društveni život u potpunosti. Istina, sada imam više obaveza s obzirom da sam izabrala takav put i nijednog trenutka ne žalim i više sam usredsređena na dodatno angažovanje i školu, ali isto tako brinem za svoju okolinu i trudim se da interagujem sa ljudima što više moguće želeći ostvariti prijateljske odnose i održati postojeće. Što se okoline tiče, uspostavila sam jako korektne odnose jer spoznajući naše sfere interesovanja proizilazi međusobno poštovanje i prihvatanje različitosti. Današnje vreme ni u kom segmentu nije promenilo moj način rasuđivanja onoga što je dobro i onoga što je loše. Svako je individua za sebe i svako pronalazi način za kvalitetno planiranje slobodnog  vremena. 

  1. Tvoj savet za mlade. Zbog čega misliš da je dobro angažovati se i iskočiti iz standardne uloge đaka?

Moj savet za mlade glasi: Radite na sebi. Od toga sve počinje. Takav rad podrazumeva mnogobrojne aktivnosti da biste se bolje osećali, lakše i kvalitetnije radili i živeli. Preporučujem vam da negujete sebe, izbalansirate ishranu i fizičku aktivnost. Postarajte se da uravnotežite učenje, druženje, društveni život, posvećenost porodici. Upoznajte sebe, razmislite koliko verujete u svoje sposobnosti, naučite da rukovodite vremenom. Učite nove veštine. Budite angažovani. Aktivizam je još jedan dobar način za menjanje pogleda na svet. Tako postajete odgovorniji, svestraniji, ambiciozniji, osetite zadovoljstvo kada je pregršt dobrih stvari rezultat i vašeg napora. Onoga trenutka kada zacrtate sebi ciljeve, vođeni mišlju da možete više, postaćete to što mislite. Zato, mislite mudro.

Intervju priredila Nikolina Pavičić

 

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.