Home » Vesti » Dešavanja u školi » Savindan u našoj školi

 
 

Savindan u našoj školi

 

Vesti iz naše škole »

Duvan slama srce

Učenici pedijatrijske sekcije zajedno sa nastavnicom Zoricom Gajić, obeležili su Svetski dan bez duvanskog dima, u petak 1. juna 2018. godine, u prisustvu dece...

 
Zdravi zubi u zdravoj porodici

Zdravi zubi u zdravoj porodici

Nedelja zdravih usta i zuba “Zdravi zubi u zdravoj porodici”, učenici članovi pedijatrijske sekcije sa svojim nastavnicima obeležili su u vrtiću...

 
FIKUS ČAČAK

FIKUS ČAČAK

Dana 25.05.2018. godine u okviru blok nastave iz predmeta Farmakognozija sa fitoterapijom, učenici odeljenja II 5 sa profesorkom Draganom Majstorović obišli su...

 

Državno školsko prvenstvo u streljaštvu 2018.

Na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo, 18. aprila je u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje...

 

Važno obaveštenje za profesore

Poštovani profesori na sednici Školskog odbora 30.3.2018. donet je veci broj pravilnika. Ovom prilikom upoznajemo vas sa njihovim sadržajem. Molimo da ih pročitate...

 
 

Učenici naše škole, zaposleni, prijatelji i saradnici škole proslavili su 27. januara Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske kulture i duhovnosti.

Savindan Medicinska škola Čačak

Ovogodišnja Svetosavska akademija bila je posvećena stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata. Početak proslave obeležio je himnom „Bože pravde” školski hor. Prisutne učenike, profesore i njihove goste pozdravila je direktorka škole Snežana Jolović. Posle tradicionalnog rezanja kolača, članovi Recitatorsko-dramske sekcije, Tijana Aleksić, Anja Fotić, Danijela Luković i Sara Todosijević, izvele su recital „Priča o pesmi”, potresnu, snažnu priču o tome šta se sviralo i pevalo u doba Velikog rata. Kazivana je sa željom da priča o prošlosti bude utkana u sadašnjost, da u sadašnjost budu utkane vrednosti poput moralne snage i vrlina srpske duše, ljubavi prema narodu, dužnosti, truda. Stihove Disove pesme „Među svojima” i Nastasijevićevu pesmu „Truba” recitovale su učenice Anđela Božović i Katarina Ćurčić. Profesorke srpskog jezika Ana Pajević i Jelena Dramićanin pripremale su naše mlade recitatore i kazivače.

Svečanost je uveličao školski hor pod vođstvom profesorke muzičke umetnosti Aleksandre Mićović. Izvedene su „Himna Svetom Savi”, himna koja poziva na slogu i ljubav, i pesma „Tamo daleko”, pesma najrodoljubivija, najoplakanija, najmelodičnija, najosećajnija, himna srpskog vojnika. Izuzetnu darovitost još jednom je kao solista pokazala naša učenica Katarina Savić, koja kod svih prisutnih probudila tople emocije svojim glasom i pesmom, solo deonicama u pesmama „Tamo daleko” i „Oj, Moravo” i pesmom „Crven cvet”. Pesmu „Kazuj goro” pevao je kvintet koji su činile učenice odeljenja IV4 na čelu sa Katarinom Savić. Na visini zadatka bila je i učenica Natalija Božić izvodeći pesmu „Petlovi”.

Izveden je splet folklornih igara: „Lele, dunje ranke”, „Igrale se delije”, „Devojačko kolo” i „Moravac”, igara koje su i u ratu nosile sećanje na zavičaj. Svojim izvođenjem priredbu su obogatile naše učenice Sara Smrekić, Sanja Rakonjac, Aleksandra Dramlić, Ivana Vukajlović, Lidija Marković, Doroteja Jozović i Jana Stanić zajedno sa profesorom praktične nastave Marijom Krsmanović koja ih je pripremala.

Recital je upotpunjen kratkim filmom Srbija od 1914. do 1918. Svoj doprinos priredbi dao je izradom ove prezentacije profesor istorije Đorđe Jeremić.

U holu škole predstavljena je i izložba radova učenika drugog razreda. Izložba priča priču o Srbiji tokom sudbinskih dana od 1914. do 1918. godine, Srbiji koja stupa na golgotski put, o borbama, bojištima, dobrovoljcima, stradanjima. Mentor vrednim učenicima bio je profesor Đorđe Jeremić.

U školi je predstavljena i izložba knjiga koje su za temu imale Veliki rat, a u čijim stranicama su ispisana svedočanstva i potonja kazivanja, kao i pogledi na Veliki rat iz različitih izvora. Izložbu knjiga pripremile, kao bibliotekari naše škole, Jelena Vučković i Jelena Dramićanin.

…Završio se Veliki rat. Srbiju je, četiri godine pre toga, napala zemlja koja je desetostruko veća, moćnija i jača od nje. Govorilo se de će napad na malu kraljevinu biti završen za osam dana. Govorilo se da će to biti lakša vojna šetnja do Niša.

Četiri godine je prošlo. Srbin je dočekao svoju davnu želju. Vidi šljivike svoje, seže grumen njive svoje, celiva ikonu Svetoga Save. Oltare i groblja pradedova. Gunj i opanak. Zavičaj. Srbin u tuđini završi škole i posta veliko ime nauke i umetnosti srpske, domovina mu svetinja i za nju bori se perom u ruci. I jedan i drugi zna: velikom uspehu prethodi krupna zasluga. Zna šta znači sloboda i pravda. Napor i rad. Znanje i požrtvovanje. Skromnost i dobra stara čast.

Znaš li odakle si, sine? Potomak si solunskih ratnika, armije Putnika, Stepe, Mišića, Bojovića, vojske male po broju, ali velike po junaštvu. One čija je jedina prednost i nadmoć bila svest čemu služe i zašto se bore.

Otrgni od zaborava našu slavnu istoriju, sećanje na vreme velikih iskušenja, stradanja i pobeda, napora dostojnog divljenja. To vreme opominje nas i zavetuje da se vera i žrtva pradedovska nikada ne zaboravi. Pokažimo koliko vredimo i šta možemo dati sebi samima i čovečanstvu.

Ovo je priča o pesmi. Pesma je bodrila. Pesma je bila čežnja i žal. Pesma je bila pomen. Za srpski narod, pesma je uspomena i opomena.

Ana Pajević, prof. srpskog jezika i književnosti

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.