Home » Vesti » Dešavanja u školi » Spread the word to end the word

 
 

Spread the word to end the word

 

Vesti iz naše škole »

Izveštaj sa predavanja “PROJEКAT-MATURA 2019.”

Izveštaj sa predavanja “PROJEКAT-MATURA 2019.”

Devetog maja 2019.u prostorijama naše škole održano je predavanje “PROJEКAT-MATURA 2019.”, u organizaciji Policijske uprave Čačak. Učenicima su...

 

Gostovanje na TV Galaksiji

 

 
Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata

U subotu, 18.5. 2019. učenici su sa svojim profesorima Medicinske škole organizovali “Dan otvorenih vrata”. U...

 

Evropski dnevnik

„Evropski dnevnik“ je do decembra meseca za mene bio samo naziv jednog u nizu mnogobrojnih konkursa sve do momenta kada smo profesorka i ja odlučile da učestvujemo...

 
Izveštaj sa Republičkog takmičenja Кnjiževna olimpijada

Izveštaj sa Republičkog takmičenja Кnjiževna olimpijada

Republičko takmičenje Кnjiževna olimpijada za učenike srednjih škola održano je u nedelju, 12. maja u Sremskim Кarlovcima. Našu školu predstavljale su...

 
 

Nadovezujući se na prethodnu zapaženu aktivnost naših učenika „Ne prljaj jezik”, a želeći da damo svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana osoba sa DS i Svetskog dana osoba sa autizmom, potrudili smo se da tokom marta podržimo globalnu kampanju Spread the word to end the word.

Koju informaciju treba razglasiti? Koji apel uputiti? Šta osvestiti? Koju reč iz naših rečnika izbrisati?

Naša akcija, kao i aktivnosti širom sveta, počinje rečima: „Obavezujem se da neću upotrebljavati i dozvoliti da se u mojoj okolini upotrebljava r-reč (r-word) da opišem nikoga ili nešto… da r-reč neće biti deo mog rečnika.” Reč retardiran povređuje. Povređuje osobe sa intelektualnim poteškoćama. Povređuje njihove porodice, njihove prijatelje.

Potrebno je pažljivije upotrebljavati izraze: osoba sa intelektualnim poteškoćama, a ne retardirana osoba ili mentalno nerazvijena osoba. Ovakve reči obezvređuju, omalovažavaju, isključuju osobu iz zajednice, proglašavaju ih autsajderima, čine ih da budu skriveni od jevnosti, da se osećaju usamljeno. Impliciraju da je jedina karakteristika osobe njena nesposobnost.

Učenici su, iz tog razloga, imali zadatak da naprave promotivni materijal i iskažu svoj stav. Kratki video-zapisi prikazani su učenicima na odmorima.

Cilj ove aktivnosti je uputiti apel učenicima, mladima, svima da otklone r-reč iz svakodnevne komunikacije. Cilj je i ukazati da jezik može biti moćno sredstvo diskriminacije i naučiti korektne izraze u komunikaciji sa osobama sa invaliditetom, isključiti žargon, pogrešne procene i pogrdne izraze. Isto tako je važno učiti mlade da iz svoje međusobne komunikacije, svakodnevne, na ulici ili u školi, uklone „oštra usta”, ismevanje, ruganje, olako etiketiranje, vrbalno nasilje.

Krajnji cilj je promovisanje vrednosti inkluzije, dostojanstvenog života, prava za sve.

prof. Ana Pajević

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.