Дани Вука Караџића

У недељу 6. новембра, на Вуков рођендан, завршени су Дани Вука Караџића, петодневна културна манифестација коју организује Удружење Чувари дела Вука Караџића, огранак Вукове задужбине у Чачку., а која је посвећена језику, књижевности и фолклористици. Наши ученици Петар Гавриловић и Остоја Чоловић, ученици IV1, присуствовали су неколиким предавањима о положају савременог језика, младалачким данима завичајних песника, на крају и стручном скупу који је био отворен за јавност. Професор српског језика и књижевности Сања Перовановић излагала је о идентитетским тачкама пресека између Вука и Његоша на поменутом акредитованом стручном скупу, ком је присуствовала Ана Пајевић, такође професор српског језика и књижевности. Наставници наше школе ослушкују потребе ученика, усмеравају их путевима знања и културе испуњавајући свој позив. О томе најбоље говоре њихови коментари.

 “Било ми је занимљиво, уживао сам слушајући врсне познаваоце свог позива како знање преносе другима. Дотакли смо се многих тема свима блиских и актуелних, али ме је највише одушевило предавање професорке из Kосовске Митровице, нарочито део о крсној слави и обичајима које морам почети да усвајам, као и опомена на значај традиције и обичаја за наш народ. Лепо је знати да постоји и неки културан свет и бити део њега, поред свега онога чему смо изложени свакодневно”, Петар Гавриловић.

 “У суштини било је прелепо. Не бих могао да одвојим ниједно од предавања јер заиста сва предавања којима сам присуствовао су ми се допала. Наравно, имао сам и прилику да научим и нешто ново.

Чак бих волео да је предавање о положају језика потрајало дуже јер и лично сматрам да су уведене промене (у виду закона) за преиспитивање”, Остоја Чоловић.

Scroll to Top