Извештај са студијског путовања у Грчку

Студијско путовање одржано је у периоду од 9.10. до 15.10.2023.

На путовање су ишли ученици трећег разреда. Укупно је било 114 ученика, 5 одељењских старешина, директорка, докторка и два водича.

Путовање смо отпочели у вечерњим сатима 9.октобра и у Игуменицу  стигли у јутарњим часовима где смо сачекали трајект који нас је превезао на Крф.

Обишли смо Крф, стари део града, имали смо слободно време, уживали  у архитектури града, мирису мора, лепој атмосфери, лепом дружењу. Затим смо отишли у хотел. Ученици су се купали у мору, а после вечере имали слободно време које су провели дружећи се.

Други дан боравка на Крфу посветили смо посети Српској кући, острву Виду, цркви Светог Спиридона. Наше свето место пробудило је родољубива осећања присутних, а код ученика се приметила већа заинтересованост за тај део наше историје. На Виду, испред Маузолеја, ученици – добровољци, извели су већ спремљен уметнички програм. Морам да кажем да је овај програм спремљен на моју иницијативу, али уз велику помоћ Ане Пајевић, професорке српског језика и Луке Чакаревића, професора музичког. Хор је отпевао песму Тамо далеко, а рецитатори су прочитали текст који сведочи о тренуцима доласка наших измучених војника на Крф, и рецитовали су песме Плава гробница Милутина Бојића и Видо, у сумрак Милосава Тешића. Намера нам је да направимо путописну репортажу коју ће моћи да виде сви који желе. У међувремену, намера је остварена и путописни филм можете погледати на сајту наше школе.

Ово је тренутак када треба поменути имена ученика – добровољаца:

Сниматељи:

Ђурђина Ђокић, Никола Илић и остали који ће/су приложити фотографије .

Хор:

Тијана Јевтовић, Неда Јовашевић, Јана Пантић, Ирена Хегедиш, Јелена Спасојевић, Тијана Бугарчић, Лена Нешковић, Марта Гајић, Александра Предолац, Милица Месаревић, Валентина Станишић, Сања Тајсић, Дуња Лазовић, Јелена Бањац, Нина Савић, Лука Вујовић, Ђорђе Спасојевић, Вишња Милојевић, Драгана Парезановић, Сара Шкипић, Јована Николић, Ива Василић, Анђелина Марић, Наташа Јовичић, Димитрије Шундић.

Рецитатори:

Теодора Кузмановић, Кристина Стефановић, Вишња Милојевић, Тара Милутиновић, Николина Танасковић, Неда Јовашевић, Лана Игњатовић, Емилија Живановић, Лука Милосављевић, Теодора Савић.

Презентација пре одласка на Крф (емитована на телевизору у холу школе):

Драгана Парезановић и Хелена Бјелаковић

После два дана боравка на Крфу кренули смо пут Каламбаке, преноћили у хотелу, а сутрадан посетили иконописачку радионицу, обишли продајни и изложбени простор икона и наставили пут ка манастиру Велики Метеори. Посетили смо манастир Велики Метеор или Преображењски манастир који је и највећи  на Метеорима. Подигнут је средином 14.века. Занимљив је положај овог и осталих манастира. Смештени су  на стенама – стубовима; сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Налазе се на списку културне баштине УНЕСКО.

Импресионирани лепотом Метеора, осећајем успешног ходочашћа, наставили смо кретање ка Солуну.

Сместили се у Гранд палас хотел који нас је својом лепотом и раскошћу очарао и учинио да сви блистамо .

Сутрадан настављамо обилазак српских светих места, што панорамски, што физички. Зејтинлик, гробље на коме почивају свете кости ратника из Француске, Италије, Русије и Велике Британије, а међу њима нама најсветији и најсветлији гробови српских војника, преко 8000 српских глава ту је сахрањено. Над њима је до скора бдио као добри анђео деда Ђорђе, пре њега Сава, Ђура, сви они Михаиловићи, а данас гробље чувају Олга и Крстимир који нису у крвном сродству са деда Ђорђем.

Закључујем да су сви циљеви СП испуњени.

Срећно стигосмо у Чачак у раним јутарњим сатима, у благи дан недељу.

Октобар 2023.

Чачак

Мица Костић, професор српског језика и књижевности

 

Реч ученика о студијском путовању у Грчку

Поштовани, у овој путописној репортажи главни глумци смо ми, ученици 3.разреда Медицинске школе. Наравно, нисмо сами, јер сам човек , не може далеко стићи.

Подршку за овај пут добили смо од родитеља, који су наши „спонзори“, хвала им за то!

Дакле, ово путовање организовала је наша школа на челу са директорком Снежаном Јоловић и уз ангажовање наших одељењских старешина: Зорицом Кандић, Мицом Костић, Радмилом Курћубић, Милком Илић и Мирјаном Обрадовић. Др Ана Цветић бдила је над нама све време пута.

Надамо се да ће овај филм и цео наш труд дочарати лепоту коју смо видели и доживели. Ходочашће на Крф, Видо, Зејтинлик, пробудило је у нама већ будно родољубље. Понос је лебдео над нама.

Срећни смо због свега што смо видели и због уметничког програма јер су сви присутни били дирнути, а ми смо обећали да ћемо послати линк који ће их одвести у ову нашу репортажу.  Хвала и њима на лепом дружењу.

Наше одељењске старешине поносне су на нас, рекли су нам.

Уживајте у сликам а и филму.

Ако нисте, отиђите!

Живи нам били!

Да се сретнемо у добру и радости!

Ваши трећаци….

Scroll to Top